Kopenhagen,
22
Maj
2021
|
08:00
Europe/Amsterdam

Rastline in živali v dolini Albertine Rift v Ugandi so povod za akcijo ohranjanja, zaščite in obnove naših gozdov

Povzetek

Dolina Albertine Rift v Ugandi obsega večino pragozda v državi in je polna gozdnih rezervatov, narodnih parkov in živalskih rezervatov. Dolina je izredno prostrana, saj se razteza od Zambije na jugu preko Tanzanije, Burundija, Ruande, Demokratične republike Kongo in se zaključi na severu v Ugandi. Žal pa je ta obširen ekosistem ogrožen in mnogim od živalskih vrst grozi izumrtje. Pričakovano je, da bodo imele lokalne podnebne spremembe v prihajajočih letih ogromen vpliv na biotsko raznovrstnost v regiji.

Ob letošnjem mednarodnem dnevu biotske raznovrstnosti 2021 in na čast letošnje teme ‘Mi smo del rešitve #ForNature’, vam želimo pri skupini VELUX in organizaciji WWF (Svetovni sklad za naravo) predstaviti nekaj zanimivih živali, ki živijo na tem območju Ugande in kjer bo podjetje VELUX v naslednjih 20 letih sodelovalo z organizacijo WWF, saj želimo biti del rešitve in nagovoriti podnebno krizo.

1. Črno-bele gvereze 

Črno-bele gvereze so kot olimpijski skakalci na trampolinu, saj lahko na vejah poskakujejo do 15 metrov v višino in le redko splezajo na tla. Svoje ime ‘colobus’ so dobile po grški besedi ‘zmaličen’, saj imajo kratke, čokate palce, ki jih ločijo od drugih opic.

2. Šimpanz

Šimpanzi izvirajo iz afriških gozdov in so najbližja živeča vrsta človeku. Od nas se razlikujejo po tem, da so približno 1,5-krat močnejši, zato lahko plezajo in se zibljejo od drevesa do drevesa, ko iščejo svojo najljubšo hrano – sadje. Živijo v skupnostih z drugimi šimpanzi, ki lahko štejejo tudi do 150 živali. Od leta 1990 so uvrščeni na seznam ogroženih živalskih vrst.

3. Povodni konj

Povodni konji so tretji največji kopenski sesalec na svetu in so edinstvene živali, saj so se prilagodili, da dolgo časa preživijo potopljeni v vodo. Razvili so plavalno kožico med prsti in krajše noge, da se lahko bolj učinkovito premikajo. Njihovi repi imajo obliko vesla, da lahko z njim razpršijo svoje izločke, s čimer označujejo svoj teritorij in drugim povodnim konjem sporočajo svoj status. V divjini mnogi posamezniki doživijo starost petdeset let. Poleg Ugande so povodni konji razširjeni v več kot 30 afriških državah.

4. Progasti šakal

Progasti šakali so malce večji od drugih vrst šakalov in imajo bledo belo črto vzdolž telesa, ki teče od komolca do boka. Najbolj aktivni so zgodaj zvečer ali okrog zore. Te plašne, a teritorialne živali so lahko glasne, saj se oglašajo z glasnim tuljenjem ali rezkim, bevskajočim opozorilnim klicem. 

5. Kljunorožec

Ta vrsta ptic je zaslovela z likom Zazuja iz Levjega kralja. Ptice iz družine kljunorožcev so poznane po svojih značilnih, svetlo obarvanih, navzdol ukrivljenih kljunih. So zelo družabne ptice in živijo v majhnih jatah ali parih. 

6. Nahanova jerebica

Nahanova jerebica se s svojim rjavim in črnim perjem zliva z gozdnimi tlemi. Te ptice so relativno majhne in spadajo v družino jerebic. V gostih krošnjah deževnega gozda se parijo in ko gnezdijo, rade kopičijo podrast. 

7. Afriški slon

Obstajata dve vrsti afriških slonov, savanski in gozdni sloni. Sloni so pogosto označeni kot naravini vrtnarji, saj igrajo ključno vlogo v naravnem upravljanju gozdnega ekosistema. Z redčenjem določenih gozdnih območij preprečujejo požare, povečujejo vodne bazene in za seboj puščajo ključna hranila, ki koristijo rastlinam. Afriški sloni so ene od najbolj ogroženih živali na svetu. 

Ohranjanje, varstvo in oživljanje doline Albertine Rift

Gozdni projekt podjetja VELUX in organizacije WWF v Ugandi je trenutno v fazi uvedbe in je umeščen na območju Kagombe-Bugoma. Projekt bo vpeljal širok nabor ukrepov, s katerimi se bomo osredotočali na ponovno oživljanje degradiranih gozdov, vzpostavljali nove gozdove in zaščitili preostali pragozd. Poleg tega bomo v projektu vzpostavili drevesnice, druge gozdno-kmetijske sisteme in plantaže zunaj zaščitenih območij, da zadostimo potrebam po različnih gozdnih produktih in zmanjšamo pritisk na pragozdove.

Skupina VELUX sodeluje z organizacijo WWF, saj želimo z investicijami v projekte v zvezi z gozdovi in biotsko raznovrstnostjo, ki jih bomo v podjetju VELUX načrtno razvijali v naslednjih 20 letih, postati Lifetime Carbon Neutral – trajno ogljično nevtralni in s tem izničiti naš zgodovinski ogljični odtis od leta 1941. S tem bomo pomagali ustaviti izgubo habitatov, krčenje gozdov in degradacijo tal, saj to ogroža biotsko raznolikost gozdnih ekosistemov po vsem svetu, sodelovanje z lokalnimi skupnostmi pa bo koristno tudi zanje.

Za več informacij o projektu Lifetime Carbon Neutral – trajna ogljična nevtralnost in projektih za varovanje gozdov v sklopu partnerstva z organizacijo WWF obiščite itsournature.com

Standardno besedilo

Za več informacij se obrnite na

Globalno ekipo za odnose z mediji skupine VELUX: kathrine.westermann@velux.com

Ekipo za mednarodne medije WWF: news@wwfint.org

O skupini VELUX

Skupina VELUX že skoraj 80 let ustvarja boljša življenjska okolja za ljudi po vsem svetu, saj z izrabo strehe kar najbolje izkorišča dnevno svetlobo in svež zrak. Naš program izdelkov vključuje strešna okna in modularna strešna okna, dekorativna senčila, izdelke za zaščito pred soncem in rolete ter rešitve za vgradnjo in pametni dom. Ti izdelki pomagajo zagotavljati zdravo in trajnostno ozračje za delo in učenje, igro in zabavo v zaprtih prostorih. Delujemo globalno, saj imamo prodajne in proizvodne dejavnosti v več kot 40 državah in približno 11.500 zaposlenih po vsem svetu. Skupina VELUX je v lasti družbe VKR Holding A/S, družbe z omejeno odgovornostjo, ki je v celoti v lasti neprofitnih, dobrodelnih fundacij (THE VELUX FOUNDATIONS) in družine. Leta 2020 je imel VKR Holding skupne prihodke v višini 22,6 milijarde DKK, fundacije THE VELUX FOUNDATIONS pa so darovale 143 milijonov EUR v obliki dobrodelnih donacij. Ne zamudite naših naslednjih aktivacij, sledite nam na Twitterju @VELUX

O organizaciji WWF

WWF je neodvisna naravovarstvena organizacija z več kot 30 milijoni sledilcev in globalno mrežo, ki deluje v skoraj 100 državah. Naše poslanstvo je zaustaviti propadanje naravnega okolja na svetu in zgraditi prihodnost, v kateri bodo ljudje živeli v sožitju z naravo, in sicer z ohranjanjem svetovne biotske raznovrstnosti, zagotavljanjem trajnostne rabe obnovljivih naravnih virov ter spodbujanjem zmanjševanja onesnaževanja in potratne potrošnje. Za najnovejše novice in medijske vire obiščite Twitter @WWF_media