ljubljana,
08
Marec
2023
|
09:14
Europe/Amsterdam

Z obnovo starih zgradb bi Slovenija do leta 2050 lahko prihranila kar 1,07 milijarde evrov

Samo na področju zdravstva bi lahko prihranili 256 milijonov evrov

Življenje v zastarelih in neučinkovitih stavbah predstavlja tveganje za zdravje in presega finančne zmožnosti prebivalcev. Nezdrave stavbe imajo velik vpliv na podnebje in predstavljajo visok strošek za celotno skupnost, saj poleg zapravljanja energije povečujejo stroške zdravstvenega varstva in zmanjšujejo produktivnost. Trajnostna obnova nezdravih stavb je nujno potrebna, saj z njo lahko ustvarimo bolj zdravo in čisto okolje ter dolgoročno prihranimo. V Sloveniji kar 1,07 milijarde evrov do leta 2050.

Po podatkih raziskave Healthy Home Barometer (Barometer zdravih domov), ki jo je izvedla skupina VELUX, je vsak tretji Slovenec izpostavljen potencialno škodljivemu ozračju v zaprtih prostorih, in sicer zaradi vlage, pomanjkanja dnevne svetlobe, prekomernega hrupa ali mraza. Čeprav so takšne razmere že same po sebi skrb vzbujajoče, pa ima slabo stanje zgradb in stanovanj širše posledice. Zaradi nezdravih stavb imamo povečane stroške zdravstvenega varstva in zmanjšano produktivnost, ki neposredno vpliva na gospodarstvo, medtem ko imajo potratne stavbe velik vpliv na podnebje. Poročilo Združenih narodov namreč kaže, da so se kljub naložbam v energetsko učinkovitost in zniževanju porabe energije emisije ogljikovega dioksida v gradbeništvu po pandemiji povzpele na rekordno raven.[1]

Vlaganje v prenovo stavb ima očitne gospodarske koristi

V Sloveniji lahko prednosti zmanjšanja tveganj, povezanih z notranjo klimo v zaprtih prostorih, merimo tudi v denarju. Z zmanjšanjem izpostavljenosti vlagi ali plesni, s povečano stopnjo prezračevanja v javnih stavbah in izboljšanjem dostopa do dnevne svetlobe bi v Sloveniji do leta 2050 lahko prihranili 256 milijonov evrov na področju stroškov zdravljenja, 62 milijonov evrov na področju zdravja in produktivnosti, 352 milijonov evrov pri prezračevanju v šolah in 399 milijonov evrov pri prezračevanju in zadostni dnevni svetlobi v pisarnah. Skupaj bi to Sloveniji prineslo 1,07 milijarde kumulativne gospodarske koristi. Če upoštevamo vse države članice EU, bi do leta 2050 prihranili 608 milijard evrov.

Onesnažen zrak v zaprtih prostorih ima poleg vpliva na zdravje ljudi in produktivnost vpliv tudi na dobro počutje in zadovoljstvo. Izboljšanje tega prav tako prinaša velike gospodarske koristi na tem področju, ki jih v državah EU ocenjujejo na skoraj 100 milijard evrov na leto. To je enako celotni finančni podpori Evropske unije (SURE) za nujne primere brezposelnosti, namenjeni 19 članicam v letu 2021 za boj proti negativnim gospodarskim in socialnim posledicam epidemije.

Raziskava je tudi pokazala, da se gospodarske koristi prenov ne omejujejo zgolj na področje stanovanjskih nepremičnin. Povečanje hitrosti prezračevanja v pisarnah za le en liter na sekundo lahko prinese prihranke v višini 27 milijonov evrov, kar pa lahko naraste na kar 192 milijonov evrov v primeru bistvenega povečanja stopnje prezračevanja (7 l/s). Namreč ustrezno prezračevanje v pisarnah vpliva tudi na večjo koncentracijo pri delu. Ustrezne razmere pa lahko koristno vplivajo tudi na mlade, saj ustreznost zraka vpliva na njihove učne sposobnosti. Raziskava je namreč pokazala, da se lahko ekonomski učinki izboljšanja prezračevanja v šolah povzpnejo do 350 milijonov evrov, pod pogojem, da stopnja prezračevanja preseže 3 l/s na osebo.

Vojko Golmajer, direktor podjetja VELUX Slovenija, je poudaril, da zdrave zgradbe predstavljajo ključno orodje za dosego sprememb, ki jih Evropa potrebuje na različnih področjih. »Zdrave stavbe nimajo pozitivnega vpliva zgolj za lastnike, temveč pozitivno vplivajo tako na nacionalno kot na svetovno gospodarstvo. Državna pomoč, ki je bila v zadnjih nekaj letih namenjena prenovam in gradnji bolj trajnostnih stavb, je imela izjemen učinek na stanje stavbnega fonda. Poleg zagotavljanja zdravega bivalnega okolja imajo prenove in novogradnje številne koristi tudi za prebivalce in gospodarstvo, saj ustvarjajo nova delovna mesta, spodbujajo lokalna podjetja in tako prispevajo k celostni blaginji posameznikov in družbe," je dodal.


 

[1] Emisije CO2 iz stavb in gradbeništva so dosegle novo visoko raven, zaradi česar je sektor zaostal na poti do razogljičenja do leta 2050: ZN (unep.org)

Standardno besedilo

O raziskavi Healthy Homes Barometer

Healthy Homes Barometer je serija vseevropskih poročil, namenjenih raziskovanju povezave med bivalnimi pogoji in ​​zdravjem. Skupina VELUX je prvo izdajo raziskave/poročila objavila leta 2015, leta 2022 je izšla že sedma izdaja. Ta verzija poročila je sveža zbirka dejstev, raziskav in spoznanj. Raziskavo je izvajala predvsem neprofitna organizacija za politične raziskave RAND Europe, dodana pa so ji še nekatera druga dognanja. Če ni navedeno drugače, je analize izvajala organizacija RAND Europe.

O skupini VELUX

Naš program izdelkov vključuje strešna okna in modularna strešna okna, dekorativna senčila, izdelke za zaščito pred soncem in rolete ter rešitve za vgradnjo in pametni dom. Ti izdelki pomagajo zagotavljati zdravo in trajnostno ozračje za delo in učenje, igro in zabavo v zaprtih prostorih. Delujemo globalno, saj imamo prodajne in proizvodne dejavnosti v več kot 40 državah in približno 11.500 zaposlenih po vsem svetu. Skupina VELUX je v lasti družbe VKR Holding A/S, družbe z omejeno odgovornostjo, ki je v celoti v lasti neprofitnih, dobrodelnih fundacij (THE VELUX FOUNDATIONS) in družine. Leta 2020 je imel VKR Holding skupne prihodke v višini 22,6 milijarde DKK, fundacije THE VELUX FOUNDATIONS pa so darovale 143 milijonov EUR v obliki dobrodelnih donacij. Za več informacij obiščite www.velux.com