Ljubljana,
10
Februar
2021
|
10:00
Europe/Amsterdam

VELUX in Schneider Electric sklenila sodelovanje pri prizadevanju za obnovljive vire energije

Skupina VELUX in Schneider Electric, vodilno podjetje pri globalni digitalni transformaciji upravljanja in avtomatizacije energije, bosta skupaj uresničevala sporazum o nakupu električne energije (Power Purchase Agreements - PPAs). To partnerstvo je nadaljevanje prizadevanj vodilnega svetovnega proizvajalca strešnih oken, da do leta 2023 doseže svoj cilj, in tako zagotovi 100 % električne energije iz obnovljivih virov (RE100), kar je tudi del njihovega cilja, da do leta 2030 postanejo ogljično nevtralni. 

Namen predvidenih sporazumov (PPAs) je omogočiti razvoj novih projektov obnovljive energije po Evropi, Schneider Electric pa podpira skupino VELUX pri izvajanju postopkov naročil, in sicer kot svetovalec, ki ponuja celovite rešitve. Glavna motivacija skupine VELUX je doseči cilj RE 100 in v omrežje pripeljati novo obnovljivo energijo.

Ta prizadevanja so torej del zaveze skupine VELUX, da postane 100-odstotno ogljično nevtralno podjetje. Poleg tega si prizadeva za prepolovitev emisij ogljika v celotni vrednostni verigi do leta 2030. Hkrati bo družba s projekti ohranjanja gozdov zajela celoten zgodovinski ogljični odtis skupine, in sicer vse od njene ustanovitve leta 1941. Te projekte prepoznava in upravlja Svetovni sklad za naravo (WWF). Pričakuje se, da bodo te pobude podprle splošno zavezanost skupine, da bo do leta 2041 nevtralizirala in s tem izničila pretekle emisije ogljika ter postala trajno ogljično nevtralna.

Namera prihodnjih sporazumov o partnerstvu je tudi predstavitev mešanice čistih tehnologij, s čimer želi VELUX zagotoviti dolgoročno zavezo k nakupu energije po fiksni ceni. PPA ponuja razvijalcem obnovljivih virov energije poslovni primer, kako vzpostaviti novo, čisto proizvodnjo električne energije. PPA bo podjetju zagotovil stabilnost in predvidljivost cen električne energije ter omogočil, da obravnavo emisij toplogrednih plinov. Skupina VELUX želi nadaljevati z novimi nesubvencioniranimi projekti obnovljive energije v državah članicah Evropske unije, pri čemer bo zagotovila, da se v omrežje doda čista energija in se tako nadomesti 'rjava' energija, proizvedena iz fosilnih goriv.

"Planet se spopada z dvojno podnebno in naravovarstveno krizo, zato smo zavezani, da bomo prispevali k bolj trajnostni prihodnosti," je povedal Jörn Neubert, vodja nabavne verige v skupini VELUX. "Ponosni smo, da smo med prvimi podjetji na svetu in prvo podjetje v gradbeni industriji, ki je prevzelo odgovornost za pretekle in prihodnje emisije ogljika z zavezo, da postanemo trajno ogljično nevtralni. To partnerstvo s podjetjem Schneider Electric je pomemben del tega."
"V čast mi je sodelovati s skupino VELUX na njeni poti pospeševanja razogljičenja z obnovljivimi viri energije," je dejal Philippe Diez, podpredsednik EMEA Energy & Sustainability Services Schneider Electric. "Skupina VELUX je ambiciozen pionir korporativnih ukrepov na področju podnebja in narave. Inovativno in navdihujoče je prevzeti odgovornost tako za pretekle vplive kot tudi za prihodnje emisije. Navdušeni smo, da bomo pospešili doseganje njihovih podnebnih ciljev in podpirali njihovo končno zavezo, da bodo do leta 2041 postali trajno ogljično nevtralni."

Nakup električne energije iz obnovljivih virov je del zaveze skupine VELUX, da bo odpravila odvisnost podjetja od energije, proizvedene iz fosilnih goriv. Prvotni poudarek je na izboljšanju energetske učinkovitosti na vseh njihovih lokacijah pa tudi na vzpostavitvi zmogljivosti obnovljivega ogrevanja in obnovljive električne energije z uporabo sončnih celic. Načrtujejo, da bo ambiciozni cilj na vseh lokacijah dosežen do leta 2030.

Standardno besedilo

O Skupini VELUX

V Skupini VELUX že skoraj 80 let ustvarjajo boljše življenjsko okolje za ljudi po vsem svetu tako, da skozi streho prinašajo kar največ dnevne svetlobe in svežega zraka. Njihov program izdelkov vključuje strešna okna, okna za ravno streho in svetlobnike, dekorativne žaluzije, senčila in rolete pa tudi namestitve in rešitve za pametne domove. Ti izdelki pomagajo zagotoviti zdravo in trajnostno klimo v zaprtih prostorih, primerno za delo in učenje, igro in užitek. S prodajnimi in proizvodnimi enotami v več kot 40 državah in s približno 11.500 zaposlenimi delujejo po vsem svetu. Skupina VELUX je v lasti družbe VKR Holding A/S, ki je v celoti v lasti neprofitnih, dobrodelnih ustanov (THE VELUX FOUNDATIONS) in družine. Skupni prihodek VKR Holdinga leta 2019 je znašal 2,9 milijarde evrov, fundacija THE VELUX FOUNDATIONS pa je lani podarila 178 milijonov evrov dobrodelnih nepovratnih sredstev. Za več informacij obiščite www.velux.com.

O Schneider Electric

Schneiderjev namen je vsem omogočiti, da kar najbolje izkoristijo energijo in vire ter tako povežejo napredek in trajnost za vse. 

Njihovo poslanstvo je biti digitalni partner za trajnost in učinkovitost. Digitalno preobrazbo usmerjajo tako, da v celotno življenjsko dobo integrirajo vodilne svetovne procesne in energetske tehnologije, od končne točke do izdelkov, kontrol, programske opreme in storitev, ki se povezujejo v oblak, kar omogoča integrirano upravljanje podjetij za domove, zgradbe, podatkovne centre, infrastrukturo in industrijo. So najbolj lokalno podjetje med svetovnimi podjetji. Zagovarjajo odprte standarde in partnerske ekosisteme, ki delijo iste vrednote smiselnega namena, vključenosti in moči. Več na: www.se.com