Ljubljana,
28
Marec
2022
|
09:33
Europe/Amsterdam

Strešna okna VELUX od zdaj v embalaži brez plastike

Skupina VELUX je danes objavila, da je že 90 odstotkov1 njihove embalaže za strešna okna in senčila brez plastike in da ta temelji zgolj na osnovi papirja. Vodilni svetovni proizvajalec strešnih oken tako uporablja novo papirnato embalažo za vse svoje najbolj priljubljene izdelke. S tem bodo na leto prihranili 900 ton plastike, njihovi poslovni partnerji (monterji in krovci) pa bodo pri delu še lažje upravljali z odpadno embalažo.

Po vsem svetu se vsako leto proizvede 300 milijonov ton plastičnih odpadkov in raziskovalci ocenjujejo, da je 60 % plastike, proizvedene od leta 1950, končalo na odlagališčih ali v naravnem okolju2. Plastika, ki je proizvedena zgolj za enkratno uporabo, dokazano negativno vpliva na biotsko raznovrstnost in naravno okolje, če konča na napačnih mestih.3 Namesto plastike bo okenska embalaža sestavljena iz kartona, ki ima certifikat Sveta skrbnikov gozdov - Forest Stewardship Council (FSC).

Z odstranitvijo plastičnih komponent, ki so iz ekspandiranega polistirena (EPS), bodo krovci in monterji prihranili čas pri ločevanju in razvrščanju odpadne embalaže. Postopki odstranjevanja bodo tako učinkovitejši kot cenejši.

Ta transformacija je privedla do 13-odstotnega zmanjšanja ogljičnega odtisa embalaže skupine VELUX za poševna strešna okna in je ključnega pomena za doseg cilja celotne trajnostne strategije, da bo torej do leta 2030 embalaža iz enega materiala, brez plastike in da jo bo možno 100-odstotno reciklirati. To je tudi prvi korak v obsežni trajnostni transformaciji načina poslovanja skupine VELUX ter izdelkov in rešitev, ki jih prinaša na trg.

"V podjetju VELUX smo zavezani k prispevanju za bolj trajnostno prihodnost in za njeno doseganje. Zato v središče svojih odločitev o izdelkih postavljamo planet in naravo," pravi Vojko Golmajer, direktor podjetja VELUX Slovenija in VELUX Hrvaška.  

"Naša embalaža je pomemben sestavni del izdelkov, zato mora biti tudi čim bolj prijazna do okolja. Ponosni smo, da smo znatno zmanjšali količino plastike, ki jo uporabljamo za pakiranje in zaščito svojih strešnih oken. To je pomemben korak k doseganju trajnostnega cilja, ki ga imenujemo 'Naša zelena embalaža'."

Trajnostna strategija skupine je bila predstavljena leta 2020. To je 10-letna transformacijska pot, na kateri VELUX uvaja ukrepe, ki pozitivno vplivajo na podnebje in naravo, inovira trajnostne izdelke in zagotavlja odgovorno poslovanje.

Dodatne informacije o trajnostni strategiji VELUX 2030: www.velux.com/what-we-do/sustainability/sustainability-strategy

Komentarji

1 Embalaža brez plastike je na voljo za naslednje tipe strešnih oken: GGL, GGU, GPL, GPU*, GZL, GLL, GLU, in sicer tako za ročne kot električne različice.

*Pri tipu GPU je ta embalaža na voljo samo za ročno različico oken.

2 Program Združenih narodov za okolje: https://www.unep.org/interactive/beat-plastic-pollution/

3  Nova študija kaže, da je plastika v oceanih v porastu (nationalgeographic.com) in plastika za enkratno uporabo 101 (2020), NRDC. [splet] 9. 4.: https://www.nrdc.org/stories/single-use-plastics-101 [25. 2. 2021].

Standardno besedilo

O Skupini VELUX

V Skupini VELUX že skoraj 80 let ustvarjajo boljše življenjsko okolje za ljudi po vsem svetu tako, da skozi streho prinašajo kar največ dnevne svetlobe in svežega zraka. Njihov program izdelkov vključuje strešna okna, okna za ravno streho in svetlobnike, dekorativne žaluzije, senčila in rolete pa tudi namestitve in rešitve za pametne domove. Ti izdelki pomagajo zagotoviti zdravo in trajnostno klimo v zaprtih prostorih, primerno za delo in učenje, igro in užitek. S prodajnimi in proizvodnimi enotami v več kot 40 državah in s približno 11.500 zaposlenimi delujejo po vsem svetu. Skupina VELUX je v lasti družbe VKR Holding A/S, ki je v celoti v lasti neprofitnih, dobrodelnih ustanov (THE VELUX FOUNDATIONS) in družine. Skupni prihodek VKR Holdinga je leta 2020 znašal 22,6 milijarde DKK, fundacija THE VELUX FOUNDATIONS pa je lani donirala 142 milijonov evrov v dobrodelne namene. Za več informacij obiščite http://www.velux.si