Ljubljana,
06
Junij
2022
|
09:59
Europe/Amsterdam

Štirje nasveti, kako dom ohraniti prijetno hladen tudi v poletni vročini

Je pred nami še ena rekordna poletna sezona? Strokovnjaki in meteorologi po vsem svetu pravijo, da to drži, zato je toliko bolj pomembno, da se pripravimo na visoke temperature tudi v notranjih prostorih. Temperaturo v prostorih je namreč treba redno preverjati ter jo podnevi vzdrževati pod 25 stopinj Celzija, medtem ko je ponoči za dober spanec primerna temperatura okoli 18 stopinj Celzija. Pri tem so nam lahko v pomoč inovativne rešitve za zaščito pred toploto. Preverite štiri nasvete, ki vam bodo pomagali, da bo vaš dom tudi poleti ostal prijeten in zdrav.

Najvišja temperatura, ki so jo kadarkoli zabeležili v Evropi, je bila 48,8 stopinje Celzija, in sicer na Siciliji leta 2021, vendar strokovnjaki pravijo, da so te lahko še višje. Človeško telo sicer presenetljivo dobro prenaša vročino, vsaj sodeč po študiji, ki jo je objavila Univerza v Sidneyju. Ta pravi, da se lahko oseba, ki se ne giba, je v zelo suhem prostoru in redno pije vodo, izogne ​​pregrevanju, tudi ko temperatura doseže 46 stopinj Celzija. Če smo aktivni ali delamo za mizo, pa je najvišja temperatura, ki jo lahko prenesemo, 35 stopinj, vendar je takrat že opaziti velik upad osredotočenosti. Zato je zelo pomembno, da naš dom poleti ostane hladen in zdrav ter blagodejno vpliva tako na naše fizično kot duševno zdravje. Pri tem nam lahko pomagajo štirje preprosti koraki.

Ključno je prezračevanje

Naravno prezračevanje v obliki odpiranja oken je še vedno najbolj preprosta in stroškovno učinkovita rešitev. Tako namreč osvežimo zrak, razredčimo vse patogene in zmanjšanjmo tveganja kontaminacije z virusi. Za učinkovito prezračevanje je najbolje odpreti spodnje okno s hladnejše strani vašega doma in zgornje okno s toplejše strani. Okna je treba odpreti zgodaj zjutraj in v hladnejših nočnih urah, medtem ko je pomembno, da senčila ali žaluzije zaprete, še preden začne sonce prodirati skozi okna.

Okolju prijaznejše rešitve

Zmanjšajte nepotrebno delovanje klimatskih naprav in s tem tudi učinek tople grede. Izdelki VELUX za zunanjo toplotno zaščito zmanjšajo toploto do 93 %, zato je hlajenje vašega podstrešja lahko okolju prijaznejše, medtem ko je delo ali spanje tam veliko bolj zdravo in prijetno. Pri tem je pomembno poudariti, da so zunanja senčila veliko bolj učinkovita pri zmanjševanju sončnega vpliva v primerjavi z notranjimi žaluzijami, saj sonce zaustavijo, še preden to doseže steklo.

Enostavno, inovativno in napredno prezračevanje

Aplikacija VELUX, ki je združljiva s strešnimi okni, senčili in žaluzijami VELUX INTEGRA®, omogoča lažje in udobnejše prezračevanje. Zgolj z enim klikom lahko odpirate in zapirate strešna okna, žaluzije in senčila. Če želite, se lahko enostavno zanesete na sistem in pustite senzorjem notranje klime, da v živo spremljajo vremensko napoved in samostojno delujejo. Tako se lahko osredotočite na svoje delo, saj vam ni treba zapustiti mize, da bi upravljali sončno svetlobo in svežino prostorov.

Brezskrbno zračenje brez nadležnega mrčesa

Komarji lahko povzročijo veliko hujše stvari kot le srbeč ugriz, saj so velikokrat prenašalci virusov. Zaščita pred mrčesom je zelo pomembna, predvsem ponoči, saj vam omogoča miren spanec. Edini način, da resnično zaščitimo svoj dom pred komarji in mrčesom, je, da na okna namestimo komarnike. Komarniki VELUX se lahko enostavno namestijo, upravljajo in kombinirajo s katerim koli drugim notranjim ali zunanjim senčilom VELUX. Narejeni so iz trpežne in prosojne mrežaste tkanine, ki se  lepo pospravi v tanko zgornje ohišje, ko ni v uporabi, da lahko uživate v razgledu, svežem zraku ali hladnem nočnem vetriču.

Viri:

How Hot Is Too Hot? - The New York Times (nytimes.com)

Aedes aegypti - Factsheet for experts (europa.eu)

Standardno besedilo

O Skupini VELUX

V Skupini VELUX že skoraj 80 let ustvarjajo boljše življenjsko okolje za ljudi po vsem svetu tako, da skozi streho prinašajo kar največ dnevne svetlobe in svežega zraka. Njihov program izdelkov vključuje strešna okna, okna za ravno streho in svetlobnike, dekorativne žaluzije, senčila in rolete pa tudi namestitve in rešitve za pametne domove. Ti izdelki pomagajo zagotoviti zdravo in trajnostno klimo v zaprtih prostorih, primerno za delo in učenje, igro in užitek. S prodajnimi in proizvodnimi enotami v več kot 40 državah in s približno 11.500 zaposlenimi delujejo po vsem svetu. Skupina VELUX je v lasti družbe VKR Holding A/S, ki je v celoti v lasti neprofitnih, dobrodelnih ustanov (THE VELUX FOUNDATIONS) in družine. Skupni prihodek VKR Holdinga je leta 2020 znašal 22,6 milijarde DKK, fundacija THE VELUX FOUNDATIONS pa je lani donirala 142 milijonov evrov v dobrodelne namene. Za več informacij obiščite http://www.velux.si