ljubljana,
24
April
2023
|
10:57
Europe/Amsterdam

Rastline nam lahko razkrijejo, v kako zdravem prostoru živimo

Raziskava razkriva, da 85.000 Slovencev živi v pretemnem domu

Voda, svež zrak in sončna svetloba so glavni dejavniki, ki jih vsi potrebujemo. Ni treba, da smo ravno znanstveniki, da bi prepoznali učinke svežega zraka in dnevne svetlobe na vsa živa bitja. Če imamo v svojem domu rastline, lahko opazujemo, kako omenjena dejavnika vplivata nanje. Kot kaže, pa se tudi mi ne razlikujemo bistveno od svojih zelenolistnih prijateljev. Raziskava Barometer zdravih domov, ki jo je izvedla skupina VELUX, razkriva, da več kot 29 milijonov Evropejcev živi v domovih, kjer primanjkuje dnevne svetlobe, kar vodi v depresijo in težave s spanjem.

Rastline, ki ne potrebujejo veliko svetlobe, so postale izjemno priljubljene, kljub temu pa strokovnjaki poudarjajo, da za svoje preživetje potrebujejo vsaj zmerno svetlobo. Poleg tega določena količina naravne svetlobe ni potrebna samo za preživetje, ampak tudi za rast in razvoj rastlin. Sicer rastline izkoriščajo razpoložljivo dnevno svetlobo za optimizacijo zgodnjega razvoja sadik ter s pomočjo svetlobe oblikujejo svojo rast.[1] Znanstveniki so ugotovili, da lahko sadike celo spremenijo barvo ali obliko, da preživijo neprijetne razmere, dokler ne najdejo prave količine sonca in kisika. V vsakem primeru jo morajo, saj brez svetlobe in svežega zraka propadejo in umrejo.

Rastline v 24 urah odstranijo do 87 % toksinov iz zraka

Po drugi strani pa tam, kjer rastline uspevajo in cvetijo, obstaja velika verjetnost, da se bomo tudi mi počutili dobro. Obsežna raziskava NASE[2] je namreč pokazala, da lahko sobne rastline v 24 urah odstranijo do 87 odstotkov toksinov iz zraka. Poleg tega opazovanje zelenja in narave pomaga, da se počutimo bolj sproščene in umirjene, kar ugodno vpliva na naše vsakdanje razpoloženje.[3]

85.000 Slovencev meni, da živi v pretemnem domu

Hkrati pa bodo dejavniki, ki osrečujejo naše rastline, osrečili tudi nas. Šestletna študija, ki je zajela 16.000 ljudi[4], je pokazala, da ima dnevna svetloba od vseh vremenskih dejavnikov največji vpliv na naše razpoloženje in zaznani stres. Skrb vzbujajoč podatek namreč je, da je raziskava Barometer zdravih domov pokazala, da kar 85.000 Slovencev meni, da živi v pretemnem domu brez zadostne dnevne svetlobe.

Pretemen dom lahko neposredno vpliva na razpoloženje in počutje ter lahko vodi v depresijo. Dnevna svetloba torej izboljšuje razpoloženja, saj pomaga ublažiti simptome depresije in anksioznosti, ne glede na to, ali smo na prostem in uživamo na spomladanskem soncu ali imamo dovolj dnevne svetlobe v svojem domu.

Z zadostno količino dnevne svetlobe poskrbimo zase in za svoje rastline

Če torej z dodajanjem dodatnih oken povečamo količino dnevne svetlobe in svežega zraka v svojem domu, ne bomo le bolje skrbeli za svoje rastline, ampak bomo neposredno vplivali na svoje duševno zdravje. Očitno je, da več ko ima dom steklenih površin, več sončne svetlobe bo vstopilo v prostor. Koliko dnevne svetlobe bo vstopilo v naš prostor, pa je odvisno tudi od položaja oken. Zanimivo je tudi to, da strešna okna prepuščajo dvakrat več svetlobe kot navpična.


[1]SeedlingGermination: SeedlingsFollowSunshine and Fresh Air - ScienceDirect

[2]PlantsClean Air and WaterforIndoorEnvironments | NASA Spinoff

[3]Howthesimpleact of naturehelpsyou de-stress (nbcnews.com)

[4]Golden, R. N., Gaynes, B. N., Ekstrom, R. D., Hamer, R. M., Jacobsen, F. M., Suppes, T., ... &Nemeroff, C. B. (2005). The efficacy of lighttherapy in thetreatment of mooddisorders: a review and meta-analysis of theevidence. American Journal of Psychiatry, 162(4), 656-662.

Standardno besedilo

O Skupini VELUX

V Skupini VELUX že skoraj 80 let ustvarjajo boljše življenjsko okolje za ljudi po vsem svetu tako, da skozi streho prinašajo kar največ dnevne svetlobe in svežega zraka. Njihov program izdelkov vključuje strešna okna, okna za ravno streho in svetlobnike, dekorativne žaluzije, senčila in rolete pa tudi namestitve in rešitve za pametne domove. Ti izdelki pomagajo zagotoviti zdravo in trajnostno klimo v zaprtih prostorih, primerno za delo in učenje, igro in užitek. S prodajnimi in proizvodnimi enotami v več kot 40 državah in s približno 11.500 zaposlenimi delujejo po vsem svetu. Skupina VELUX je v lasti družbe VKR Holding A/S, ki je v celoti v lasti neprofitnih, dobrodelnih ustanov (THE VELUX FOUNDATIONS) in družine. Skupni prihodek VKR Holdinga je leta 2020 znašal 2,9 milijarde evrov, fundacija THE VELUX FOUNDATIONS pa je lani podarila 142 milijonov evrov dobrodelnih nepovratnih sredstev. Za več informacij obiščite www.velux.si.