Ljubljana,
12
Maj
2022
|
11:54
Europe/Amsterdam

Kako s senčili uravnotežiti dnevno-nočni ritem?

Pomlad in sonce nam prinašata energijo, dobro vzdušje in produktivnost. Pripravljeni smo na zunanje aktivnosti in hrepenimo po spremembah, veliko ljudi pa se odloči za spomladansko čiščenje oziroma si v novi sezoni nekateri celo zaželijo popestriti ter osvežiti svoj dom. Senčila za okna so odličen način za zadovoljitev potrebe po nečem novem, hkrati pa si z nadzorom svetlobe pomagamo do bolj uravnoteženega dnevno-nočnega ritma (t. i. cirkadianega ritma).

Spomladansko navdušenje ob začetku pomladi je svojevrsten fenomen: pojavi se ob menjavi letnih časov in je povezan s sončno svetlobo. Izboljša naše razpoloženje in nas napolni z energijo, zaradi česar smo tudi bolj ustvarjalni in pripravljeni na spremembe. Spomladansko sonce je torej izjemno koristno, vendar moramo biti previdni, saj preveč svetlobe lahko po drugi strani tudi negativno vpliva na naš dnevno-nočni ritem.

S senčili VELUX – prilagojenimi za strešna okna – lahko nadzorujete dnevno svetlobo, medtem ko vam široka barva paleta senčil daje možnost, da izberete senčilo, ki se prilega ambientu vašega doma.

Dnevna svetloba poveča učne sposobnosti otrok do 15 %

Dnevna svetloba poveča učne sposobnosti otrok tudi do 15 % ter osredotočenost pri delu. Toda bleščanje na vaših zaslonih ali svetleča svetla svetloba med popoldanskim dremežem je lahko zelo moteča, zato je možnost nadzora svetlobe v vašem domu tisto, kar vam bo omogočilo, da kar najbolje izkoristite svoja strešna okna.

Vsaka soba v domu ima svojo funkcijo. Ko imate na urniku na primer sestanek prek spleta ali si želite ogledati film, potrebujete pomirjujoče odtenke ali popolno temo in takrat vam ne ustreza zaslepljujoče sonce. Za to obstaja hitra in enostavna rešitev, saj so senčila VELUX narejena po meri za vaša strešna okna VELUX. To pomeni, da se vedno prilegajo in jih je preprosto namestiti – brez merjenja ali rezanja jih lahko obstoječim oknom prilagodite v 15 minutah. Če je treba, jih je prav tako precej enostavno zamenjati.

Dnevna svetloba vpliva tudi na dnevno-nočni ritem

Dostop do sončne svetlobe in doživljanje sonca, ki nad nami potuje po svoji naravni poti ter v naš dom vstopa pod različnimi koti in ob različnih urah, nam enostavno pomagata do našega zdravega ravnovesja. Študija iz leta 2022 navaja, da naravna svetloba vpliva tudi na dnevno-nočni ritem: če svetloba zgodaj zjutraj vstopi v našo sobo, bomo namreč zvečer hitreje zaspani, če pa bo zjutraj dlje časa tema v naši sobi, se bo čas za spanje prestavil na pozneje. Cirkadiani ritem je povezan tudi z našo presnovo in duševnim zdravjem. Nadzor nad naravno svetlobo bo tako v domu zagotovo koristil našemu razpoloženju in zdravju.

Že ko namestite strešno okno, boste takoj prepoznali prednosti naravne svetlobe. Toda strešno okno brez senčil ne bo zagotovilo vseh prednosti v primerjavi s strešnimi okni s senčili. Z upravljanjem dnevne svetlobe nenazadnje prilagodimo prostor svojim potrebam. Zatemnitvena senčila VELUX blokirajo kar 99 % vhodne svetlobe, zato so primerna za spalnice in otroške sobe, kjer je tema nujno potrebna za dober nočni spanec. Drugim vrstam prostorov, kot so dnevne sobe, domače pisarne ali igralne sobe, pa bolj ustreza zmerna svetloba, za katero so primernejša prosojna senčila.

Tudi barve vplivajo na razpoloženje

Barve in slog našega prostora prav tako vplivajo na razpoloženje. Modra in zelena sta na primer priporočljivi za pisarno, saj pomirjata in pomagata pri osredotočenosti, enako pa velja tudi za druge nevtralne odtenke. Okna in naravna svetloba so ključni del vsake notranjosti, prav tako pa tudi tkanine in barve. Uvedba novega barvnega odtenka ali dodajanje tkanin z ujemajočo se barvo lahko dodatno popestri mansardo. Prav zato vam kolekcija VELUX Color by You omogoča, da izbirate med tisočimi barvami in tako ustvarite popolno senčilo, ki se ujema z notranjostjo vašega doma.

Kako nadzirati senčila, če so zunaj dosega?

Ker so senčila VELUX na voljo v ročni in daljinsko vodeni različici, upravljanje svetlobe ne predstavlja izziva niti pri nedosegljivih strešnih oknih: vsi izdelki VELUX so na voljo v električni izvedbi in jih je mogoče enostavno upravljati z daljinskim upravljalnikom, mobilno aplikacijo ali celo avtomatsko s pomočjo senzorjev.

Ustvarite torej prostor, v katerem se boste dobro počutili, ter prilagodite barve, slog in celo svetlobo svojim osebnim potrebam.