ljubljana,
22
Maj
2023
|
09:00
Europe/Amsterdam

Kako preprečiti poletno pregrevanje?

Z zamenjavo oken in uporabo senčil je mogoče učinkovito zmanjšati porabo energije in preprečiti pregrevanje prostora

Želite le zmanjšati svoj ekološki odtis ali ste bolj ozaveščeni glede porabe energije ali pa preprosto želite lagodno preživeti vročino v vročih poletnih mesecih? Za vse našteto obstajajo različne rešitve, s katerimi bo vaš doma prijetnejši. Izjemno pomembno je le, da izberete primerno metodo, s katero boste učinkovito zmanjšali toploto v svojem domu, izogibajte pa se vsem tistim, ki so neuporabne ali celo nevarne.

Rešitve v stilu 'naredi sam' so lahko neučinkovite

Dnevi postajajo vse toplejši, vse močnejša svetloba, ki prodira skozi nezastrta okna, pa prijeten prostor hitro naredi nevzdržen. To ovira naše delo, preprečuje ugodno bivanje ter nam pogosto tudi krati spanec. V takšnih primerih se pogosto radi zatečemo h kreativnim rešitvam hlajenja prostorov, predvsem s pomočjo predlogov, ki jih najdemo na spletu. Te rešitve v stilu 'naredi sam', vključno s hlajenjem s kockami ledu in mokrimi rjuhami, se sicer v teoriji slišijo odlično. Njihovo izvajanje pa se velikokrat prelevi v neželene rezultate, kot so mokri madeži, ozebline in spodbujanje rasti plesni, medtem ko temperatura na termometru še vedno kaže isto. Zato se ne poslužujte domačih trikov.

Sončno toploto je treba prestreči že pred oknom

Praksa kaže, da prostor najlažje ohranimo hladen tako, da preprečimo, da bi se sploh ogrel. Nekateri menijo, da zaprta okna preprečujejo vdor vročega poletnega zraka, prezračevanje v zgodnjih jutranjih in večernih urah pa zagotovo pomaga osvežiti prostor. Preprečevanje vstopa sončnih žarkov v dom podnevi je ključno za ohranjanje prijetne notranje temperature prostora.

Z blokiranjem in nadziranjem vpada sončnih žarkov lahko učinkovito ohranimo prostor prijetno hladen. Zunanja senčila VELUX zmanjšajo prepustnost za sončno sevanje do 76 % in ohranjajo udobno temperaturo mansardnih prostorov tudi v vročih poletnih dneh. Prosojno mrežasto senčilo kljub temu ohranja poglede in prepušča svetlobo. Zunanje rolete lahko zmanjšajo vdor toplote skozi okna do 93 %. Zagotavljanje zasebnosti je odvisno od stopnje zatemnitve notranjega ali zunanjega senčila, kar vpliva tudi na preprečevanje pojava bleščanja in zagotavljanje zasebnosti. Senčila so enostavna za montažo in jih lahko sami opremite v nekaj minutah, tako da je namestitev skoraj enostavnejša kot poustvarjanje nekaterih manj učinkovitih metod.

Če se torej odločite ukrepati glede preprečevanja pregrevanja svojega doma, izberite varne in učinkovite rešitve ter poskrbite, da bo vaš dom prijetnejši in udobnejši, ob tem pa ne izgubljajte časa z neučinkovitimi metodami.

V svoj dom lahko vnesete tudi del narave

Če želite začutiti občutek miru in spokojnosti narave, si lahko ogledate kolekcijo senčil VELUX Nature in izberete primerno senčilo zase. Ta so oblikovana za popolno prileganje strešnim oknom, ponujajo nadzor nad dnevno svetlobo in imajo dolgo življenjsko dobo. So nepogrešljiv del strešnih oken in omogočajo prijetno notranjo klimo. Izdelana so iz predvsem recikliranih materialov, kar prepolovi njihov ogljični odtis v primerjavi z drugimi kolekcijami. Na voljo so zatemnitvena in prosojna senčila v osmih različnih barvah. Lahko jih enostavno namestite ter v svoj dom vnesete udobje in trajnost.

Dodatne informacije na povezavi.