Ljubljana,
27
September
2021
|
11:37
Europe/Amsterdam

CUBE BY VELUX® na Festivalu oblikovanja v Londonu

The Cube by VELUX® je umetniška predstavitev dnevne svetlobe in svežega zraka, ki so jo premierno predstavili na Festivalu oblikovanja v Londonu. Umetniško inštalacijo so postavili na opazovalno točko na Southbanku, saj je delovala kot svetišče, kjer so se Londončani in drugi obiskovalci festivala lahko odklopili, sprostili in pustili kombinaciji dnevne svetlobe in svežega zraka, da umiri njihove misli.

Mozaik strešnih oken in poigravanje s svetlobo

Inštalacija je umetniško predstavila pomen dnevne svetlobe in svežega zraka. Njen namen je bil, da obiskovalci skozi izkušnjo spoznajo, kako pomembna je kakovost dnevne svetlobe, ki jo imajo v svojih domovih, in prikaže, da so velikost in orientacija oken, odsevi, viri in kakovost svetlobe vse spremenljivke, ki vplivajo na kakovost prostora.

The Cube je zasnovalo priznano dansko arhitekturno podjetje Henning Larsen, ki je sledilo iztočnicam podjetja VELUX ®. Želeli so ustvariti prostor, ki obiskovalcem omogoča, da doživijo prednosti naravne svetlobe in svežega zraka. Danski arhitekti so najprej ustvarili skice, s katerimi so želeli prikazati "zamisel o ustvarjanju posebne izkušnje, ki od zunaj ne izda ničesar". Prikrivanje so dosegli zahvaljujoč zunanjosti, prekriti v les, in s koti inštalacije The Cube by VELUX®.

Eva Ravnborg, direktorica oblikovanja pri podjetju Henning Larsen, pravi: "V podjetju Henning Larsen delimo skupno vizijo in zgodovino s podjetjem VELUX, predvsem ko je v ospredju dnevna svetloba. V Skandinaviji, kjer imamo sedež podjetja, je dnevna svetloba vir, s katerim delamo zelo zavestno. Včasih je imamo v izobilju, včasih v pomanjkanju, predvsem pa se vedno spreminja! Sodelovanje pri projektu The Cube by VELUX je bilo navdihujoče, saj smo se lahko z dnevno svetlobo poigravali in tako ustvarili posebno doživetje za obiskovalce."

The Cube je obložen z lesom, ima jekleno streho in mozaik strešnih oken VELUX. Notranje stene so obložene z ogledalom, ki zagotavlja interakcijo odseva in svetlobe v prostoru. Tla in notranja klančina so iz plute, kar omogoča mehkobo in udobnost, da lahko ljudje stojijo, sedijo in ležejo v prostoru. Vsi zunanji sedeži pa so narejeni iz reciklirane plastike.

Dodatna povezava z naravo ob zvočnih posnetkih

Poleg mozaika strešnik oken, ki je obiskovalcem omogočil povezavo z naravo, so to izkušnjo dodatno nadgradili zvočni posnetki po meri danskega glasbenika Kasperja Bjørkeja. Ta namreč poustvarja zvoke iz narave, kot sta veter in petje ptic, in ti so dodatno pripomogli k temu, da so obiskovalci med ikoničnim letnim festivalom oblikovanja doživeli nekaj trenutkov pravega zena. Glasbeni posnetki so v The Cube by VELUX® oživeli s pomočjo partnerja Bang & Olufsen.

Z mislijo na trajnost

Pri oblikovanju umetniške predstavitve The Cube je bil v ospredju tudi okoljski odtis, zato je sestavljen iz lesene konstrukcije, ki jo je mogoče enostavno razstaviti. The Cube by VELUX® bodo namreč premikali in predstavljali na različnih mestih ter tako čim bolje izkoristili uporabljene materiale. Inštalacijo bodo lahko izkusili in v njej uživali številni ljudje ter povečali vrednost energije, ki je bila vložena v njeno ustvarjanje. O trajnosti so razmišljali tudi pri zvočni izkušnji, saj v njej najdemo prenosne brezžične zvočnike Beosound Level, proizvajalca Bang & Olufsen, prve zvočnike na svetu s certifikatom Cradle to Cradle®. Gre za svetovno priznani certifikat v industriji potrošniške elektronike, ki zagotavlja, da so izdelki varni, odgovorno izdelani in pomagajo poganjati krožno gospodarstvo.

Cube by VELUX® je tako predstavljal eno od desetih ključnih zanimivosti na letošnjem festivalu oblikovanja, ki je potekal po vsem mestu. 

Standardno besedilo

O Skupini VELUX

V Skupini VELUX že skoraj 80 let ustvarjajo boljše življenjsko okolje za ljudi po vsem svetu tako, da skozi streho prinašajo kar največ dnevne svetlobe in svežega zraka. Njihov program izdelkov vključuje strešna okna, okna za ravno streho in svetlobnike, dekorativne žaluzije, senčila in rolete pa tudi namestitve in rešitve za pametne domove. Ti izdelki pomagajo zagotoviti zdravo in trajnostno klimo v zaprtih prostorih, primerno za delo in učenje, igro in užitek. S prodajnimi in proizvodnimi enotami v več kot 40 državah in s približno 11.500 zaposlenimi delujejo po vsem svetu. Skupina VELUX je v lasti družbe VKR Holding A/S, ki je v celoti v lasti neprofitnih, dobrodelnih ustanov (THE VELUX FOUNDATIONS) in družine. Skupni prihodek VKR Holdinga leta 2019 je znašal 2,9 milijarde evrov, fundacija THE VELUX FOUNDATIONS pa je lani podarila 178 milijonov evrov dobrodelnih nepovratnih sredstev. Za več informacij obiščite www.velux.com.